KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Soud potrestal majitele sítě Amsterdam shopů

Na dva roky do věznice s dozorem poslal ve středu Okresní soud (OS) v Olomouci Poláka Artura Slawomira Kamedulu (25) za šíření toxikománie v kauze Amsterdam shopů. Zároveň mu uložil tresty vyhoštění z České republiky na šest let a propadnutí věcí souvisejících s jeho trestnou činností, mimo jiné finančních hotovostí uložených u bank ve výši bezmála jednoho miliónu korun a deseti tisíc eur.


Kamedula, jak vyplynulo u OS, ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy pod záminkou, že jde o sběratelské předměty, do dalších je pak dodával a to jako jediný společník firmy Poland Corporation. Činil tak se záměrem zisku z prodeje předmětů obsahující chemické sloučeniny, přestože věděl, že mají dlouhodobý vliv na psychiku a zdraví lidí.

„Sběratelské předměty“ se prodávaly v obchodech v Brně, Olomouci, Ostravě a Českém Těšíně, a to od prosince roku 2010 do letošního 22. dubna. Právě ten den vstoupila v platnost novela zákona, která doplnila seznam zakázaných omamných a psychotropních látek o 33 narkotik. Obchody prodávající syntetické drogy byl následně uzavřeny.

Polák, kterého policisté zadrželi v dubnu v Olomouci, u OS obžalobu odmítl. Tvrdil, že předměty nebyly určeny ke konzumaci, což stálo na etiketách a bylo to i na internetu. Poukázal také na to, že prodejen se stejným sortimentem byly v Česku, ale i v dalších zemích Evropské unie desítky a nikdo nebyl stíhán ani postižen. A to ani v Polsku, kde provozoval stejné podnikání, než ho tamní hygiena zakázala. „České zákony jsem nikdy neporušil. Navíc v Česku již ani nepodnikám. A peníze, které jsem tady vydělal, mi rozhodně nenahradí stresy, co tady nyní prožívám. Je to pro mě černá můra, která mě bude provázet do konce života,“ uvedl ve svém „posledním slovu“ před OS Kamedula.

Zatímco Polákův obhájce Tomáš Sedláček se domáhal zproštění obžaloby, státní zástupce Jaroslav Kouřil požadoval nepodmíněný trest a právě jemu samosoudkyně Markéta Langerová vyhověla.

„Argument, že se jednalo o sběratelské předměty, které navíc byly opatřeny etiketou s nápisem, že nejsou určeny k vnitřnímu užití, nemůže obstát. Je to, jakoby obžalovaný prodával odjištěné granáty a chtěl se zprostit odpovědnosti za to, že kupujícím před prodejnou vybuchnou v rukou,“ vysvětlila Langerová s tím, že k nepodmíněnému trestu se rozhodla při zvážení všech okolností a vysoké společenské škodlivosti Kamedulova jednání. „S ohledem na dosavadní bezúhonnost obžalovaného jsem ale zvolila trest v jedné třetině zákonné sazby, která činí jeden až pět roků,“ dodala soudkyně.

„Trest je exemplární, nezákonný. Můj klient je nevinný. Proto jsme se na místě odvolali,“ uvedl advokát Sedláček. Obžaloba je jiného názoru.

„Jsem spokojen. Dnešní verdikt soudu je jasným signálem, že z Česka nebude centrum drogové turistiky, že stát nedopustí, aby u nás byly drogy legalizovány,“ reagoval zase státní zástupce Kouřil.


(Zdroj: Krimi Zprávy Olomouc)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín